Hoe groot de Mosconi Cup is, blijkt wel aan het ongekende aantal artikelen over de Mosconi Cup op de KNBB website. En dat is dan nog maar alleen van de laatste zeven jaar!
Inmiddels gaat dit historische publieksevent tussen Europa en Amerika, altijd voor volle tribunes, alweer zijn 30e editie in. Een jubileumeditie dus! (Zie hier alle info.) De prijzenpot is vanwege dit 30-jarig jubileum ook met 30% verhoogd naar een totaal van $370.000 en $40.000 per speler van het winnende team, $20.000 per speler van het verliezende team. Bedragen die er mogen zijn!
Jarenlang heeft Nederland de winnende tandem Niels Feijen/Nick van den Berg gehad in Mosconi Cup Team Europe. Soms ook Niels alleen. De laatste jaren waren er geen deelnemende Nederlanders aan tafel, maar was er wel de unieke situatie dat zowel Team Europe (Alex Lely) als Team USA (Johan Ruysink) een Nederlandse coach had. Johan Ruysink die in het verleden ook jarenlang (en met succes) Team Europe had gecoacht. En in de beginjaren van de Mosconi Cup, dat tegenwoordig uitsluitend is in Amerika of in Londen, was het spektakel zelfs tweemaal in Nederland – voor volle tribunes, én met een liefst 6.5 uur durende live uitzending van de finaledag op SBS6.
Deze jubileumeditie, vanaf 6 december live te zien op Viaplay, is er helaas geen Nederlandse inbreng. Maar het weerhoudt ons er niet van uitgebreid terug te blikken met enkele van de Nederlandse hoofdrolspelers uit de 30-jarige historie.
Anticlimax in Rotterdam (2006)
Onlosmakelijk verbonden met de Mosconi Cup is KNBB-directeur Willem La Riviere, samen met o.a. Çakti Aswan verantwoordelijk voor het halen van de Mosconi Cup naar Nederland:
La Riviere: “De spanning, sensatie en strijd tussen Team Europe en Team USA maken dit event iedere editie speciaal. Natuurlijk is het jammer dat we ditmaal geen Nederlandse inbreng hebben maar ik heb er alle vertrouwen in dat we in de toekomst weer een rol van betekenis gaan spelen. Wat misschien niet iedereen weet is dat Nederland twee keer gastheer was van de Mosconi Cup. In 2004 in Egmond aan Zee en in 2006 in mijn geboortestad Rotterdam.”
“Ik herinner mij nog goed de anticlimax van de editie in Rotterdam. Het werd uiteindelijk rond middernacht 12-12 omdat David Alcaide de beslissende partij niet van Corey Deuel wist te winnen. De volgepakte Cruise Terminal keek gedesillusioneerd toe hoe door dit gelijke spel Team USA als titelverdediger de cup opnieuw mee naar huis mocht nemen.“
Het Nederlandse dreamteam Niels Feijen/Nick van den Berg
Eén van de mannen die onlosmakelijk met de Mosconi Cup is verbonden is viervoudig MVP Niels Feijen. Zijn mooiste herinnering:
“Tja dat is denk ik de koppelwedstrijd samen met Nick van den Berg in Bethnal Green London. Nick jumpt bal crazy erin met de bridge. (Overigens verkozen tot het mooiste shot in de Mosconi Cup geschiedenis, zie deze video.) Tent ontploft werkelijk helemaal. Iedereen op de banken en ik moet daarna een lange lastige bal maken met uit m’n ooghoek nog mensen die aan het springen zijn en shotclock. Ik maak ‘m en we winnen. Meest bizarre en intense kippenvel moment van mijn 13 of 14 Mosconi edities!
“De emoties die loskwamen en het geluid wat van de tribunes kwam zal ik nooit vergeten”
En dan de maker van dit mooiste shot uit de Mosconi Cup historie, “El Niño” Nick van den Berg. Nick koos niet voor dit moment maar had twee andere herinneringen:
“Het is Mosconi 2006 in Rotterdam. Heel veel vrienden en familie zorgen voor een overvolle tribune. Ik moet op dag 3 tegen Earl the Pearl. De man van wie ik vier maanden daarvoor in een verhitte wedstrijd verloor op de IPT. Het staat 4-4 en ik break en run onder pressure het rack leeg om de wedstrijd te winnen. De emoties die loskwamen en het geluid wat van de tribunes kwam zal ik nooit vergeten.”
“En het tweede moment: York Hall 2012. Ik mag aantreden tegen Mike Dechaine om eventueel het winnende punt binnen te slepen. Op de laatste 9 terwijl ik aan het mikken ben hoor ik doodse stilte maar ineens ook de dichtslaande klapstoeltjes omdat mensen gaan staan van de spanning. Ongelooflijk gevoel toen die laatste 9 in de pocket viel.” (Zie hier de video van dit bijzondere moment.)
Johan Ruysink winnende Team Captain voor Team Europe én Team USA: "What a joy, what a reward!"
Een bijzondere plek in de Mosconi Cup historie wordt ingenomen door Johan Ruysink, die eerst Team Europe smeedde tot een hecht winnend team met technische, tactische en vooral ook mentale superioriteit, en in recente edities ditzelfde kunstje herhaalde bij Team USA - nota bene op een moment dat Team Europe ongenaakbaar werd geacht.
Ruysink: "Twee momenten die er bovenuit steken zijn de win in 2010 in London. Om zeker te zijn dat de sfeer in het team goed was, het doel duidelijk was en de voorbereiding tip top, heb ik daar met behulp van mijn buddy Rico (Diks) een ontzettend sterk programma neergezet. Onder andere een acteur ingeschakeld, een code of honour gecreëerd, een europese vlag en ons team noemden we de "knights of 9-ball". De intensiteit en onderlinge support van dat team was onvoorstelbaar goed en zelden heb ik zo genoten van het proces als die keer."
"Qua resultaat waren de onverwachte winsten met Team USA fantastisch, want voor een professionele coach is er geen fijner succes dan een niet goed draaiend team (to say the least) terug op de rails te krijgen. Na de winnende combinatie te hebben geschoten vertelde SVB me, dat dit het gelukkigste moment in zijn poolcarriere was en ik ben trots dat ik daar bij heb kunnen helpen. Een van de beste spelers uit de geschiedenis, die eindelijk zijn welverdiende succes kon halen op het meest aansprekende poolevent van elk jaar. What a joy, what a reward!"
“Captain, wat ruikt het heerlijk”
Een man die van alle markten thuis is (politiek, rugby, boksen en sociaal werk) is “Plague from the Hague” Alex Lely:
“Mijn eerste moment is Londen, 2018, toen ik daar was als journalist. Ik stond daar in een volle, bruisende zaal naast Andy Goldstein, de MC. Het programma stond op het punt van beginnen, en er stonden 300 fans te zingen. Onze microfoontjes in de oren stonden nog niet aan. En ondanks dat ik letterlijk naast hem stond: door het ongekende kabaal van het publiek kon ik hem gewoon niet horen! Dat kan echt alleen in de Mosconi Cup.”
“Het tweede moment was in mijn tijd als Captain van Team Europe, in de 2020 covid-editie, coronatijd. Alles was een stuk rustiger dan normaal, immers er was heel veel dicht, en het hotel was alleen voor spelers, begeleiders en Matchroom-staff. Het hotel had een heel mooie keuken die nu grotendeels ongebruikt was, en als liefhebber van koken kreeg ik toestemming van de manager van het hotel om een paar keer voor de ploeg wat lekkere dingen te koken.”
“Ik had al een paar keer iets lekkers gekookt, dingen als kipkoteletjes met asperges, toen ik op verzoek van Joshua Filler, die niet veel dingen eet en al helemaal geen gezonde dingen, een lekkere pasta bolognese zou maken. Is niet zo gemakkelijk te maken, want: duurt best lang als je het goed wil doen. Het pannetje stond dan ook urenlang te pruttelen direct naast de practice room van de spelers, dus ze kwamen steeds kijken naar de voortgang, en riepen dan “Captain, wat ruikt het heerlijk.”
“Vervolgens speelden we een heel lekkere 5-0 winstsessie die ook wel nodig was, want de dag ervoor was het nog niet heel goed. En toen na de sessie gingen we met zijn allen eten. Het eten was kennelijk goed gelukt – wat wel bleek omdat het tijdens het eten gewoon 10 minuten stil was! Op de foto die later is geplaatst in Billiards Digest, zie je mij met ‘obers’ Fedor Gorst en Eklent Kaci. Teambuilding in optima forma!”
Volg de Mosconi Cup 2023
Live te zien op Viaplay
Alle info via Matchroom Pool
Alle artikelen Mosconi Cup op KNBB
Tekst: KNBB
Met dank aan: Niels Feijen, Nick van den Berg, Johan Ruysink, Alex Lely, Willem La Riviere
Foto’s: Matchroom Pool/Matchroom MultiSport/JP Parmentier
Banner Mosconi Cup 30th Anniversary: Matchroom Pool
Foto Niels Feijen & Johan Ruysink (2014), door Cakti Aswan
Foto toegangsbewijzen + programma Mosconi Cup Nederland: via Willem La Riviere
Foto Alex Lely kok: via Alex Lely