Net als bij het begin van de coronacrisis heeft de KNBB, ditmaal samen met de NDB, een enquête uitgestuurd over de gevolgen van de coronacrisis. Een enquête gericht op biljart/darthoreca, zalen, en cafés met concrete vragen zoals: het verwachte omzetverlies voor een jaar indien de lokaliteit kort, middellang of lang gesloten zou moeten blijven, de verwachting of de lokaliteit met de huidige steunmaatregelen het zal gaan redden, welke steunmaatregelen worden gebruikt, en of er behoefte is aan een branchevereniging die opkomt voor hun belangen.
Was er bij de enquête aan het begin van de coronacrisis er nog best wat hoop, inmiddels is het beeld een stuk somberder. Zelfs bij ‘slechts’ dicht tot 1 december 2020 verwacht liefst 85% van de respondenten een omzetverlies van 40% of meer voor een heel jaar. Bij een langere sluiting worden de verwachte omzetverliezen steeds groter: ruim twee derde van de respondenten noemt ‘80% of meer’ als verwachte omzetverlies indien de lokaliteit gesloten moet blijven tot 1 april 2021. En: ongeveer een derde (32.29%) denkt dat hun lokaliteit met de huidige steunmaatregelen het NIET gaat redden. Dat is echt veel, en zorgelijk.
KNBB-directeur Willem La Riviere & NDB-directeur Paul Engelbertink: “Wij maken ons zorgen over het voortbestaan van de sport/leisure infrastructuur en de ondernemers. Een groot deel geeft aan dat ze verwachten het niet te gaan redden. We hebben enorme waardering voor de diverse steunmaatregelen maar deze zijn niet voldoende voor ongeveer een derde, wat het belang van extra steunmaatregelen onderschrijft.”
“Wij maken ons zorgen over het voortbestaan van de sport/leisure infrastructuur en de ondernemers. Een groot deel geeft aan dat ze verwachten het niet te gaan redden. We hebben enorme waardering voor de diverse steunmaatregelen maar deze zijn niet voldoende voor ongeveer een derde, wat het belang van extra steunmaatregelen onderschrijft.”
KNBB-directeur Willem La Riviere & NDB-directeur Paul Engelbertink
Toch is niet alles uitzichtloos, want de anderhalve meter samenleving is geen onoverkomelijke belemmering voor lokaliteiten. Slechts 7% antwoordde “Nee, dat is volstrekt onmogelijk” op de vraag of over de mogelijkheden om voldoende omzet te behalen binnen een tijdelijke 1,5 meter samenleving.
Uit de enquête blijkt verder dat veel lokaliteiten gebruik maken van meerdere steunmaatregelen, meestal TOGS (59%), TVL (58%) en TOZO (48%). Er is lichte steun voor een ‘eigen’ brancheorganisatie, met relatief weinig tegenstanders maar ook relatief veel neutraal/weet niet.
De enquête had 104 respondenten, gelijkelijk verdeeld over biljart/pool/snooker en darts, en waarvan 92% een horecavergunning heeft. De vorige enquête in het voorjaar had 110 respondenten.
Tekst & factsheet: KNBB/NDB